İstanbul’daki sel felaketinden zarar gören firmaların yeniden tam kapasiteyle üretime geçebilmeleri için 3-4 aylık zamana ihtiyaç olduğunu bildiren BMD Başkanı Ekrem Akyiğit...

Sel en az 20 markamızı vurdu
zararımız 50 milyon lirayı aştı
 
Marka marka zarar listesi açıklayan BMD Başkanı Akyiğit, selin vurduğu markaların ve diğer kurumların kamuya olan borçlarının ertelenmesini ve finansal enstrümanlar ile desteklenmesini istedi.
 

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ekrem Akyiğit, sel felaketinin ardından bölgedeki markalar üzerinde yaptıkları incelemede en az 20 markanın afetten etkilendiğini belirterek, “Bölgede işletmesi olan markamızın zararının yaklaşık 50 milyon TL olduğunu belirledik. Özellikle Sabri Özel, Karaca, Süvari, Sarar, Seven Hill markalarımız büyük zarar gördüler. Önümüzdeki günlerde kesin hesaplama yapıldığında zararın gerçek boyutu ortaya çıkacaktır” dedi. 
 
Ekrem Akyiğit yaptığı yazılı açıklamada, BMD üyesi firmalardan bir bölümünün üretim tesisleri, depoları ve mağazalarının Basın Ekspres Yolu üzerinde ve yakın çevresinde yer aldığını, hali hazırda zararı hesaplanamayan çok sayıda markanın bulunduğunu bildirdi.
 
Çok sayıda ürünün zarar gördüğünü ya da hiç kullanılamaz hale geldiğini anlatan Akyiğit,  pek çok firmanın makine parkının zarar gördüğünü, bu firmaların yeniden tam kapasiteyle üretime geçmelerinin 3-4 ay sürebileceğini anlattı.
 
MARKA MARKA ZARAR LİSTESİ
Ekrem Akyiğit üye firmaların bir bölümünün bölgedeki Deposite AVM ve Prestij Mall’daki mağazalarında da hasar oluştuğunu ifade ederek, markaların ön inceleme sonucu ortaya çıkan zarar tablosunu şöyle sıraladı:
 
KARACA         Genel Merkez’de zarar                                                                2,5 milyon TL
SABRİ ÖZEL    Fabrikada zarar                                                                          45 milyon TL
SÜVARİ           Genel Müdürlük, perakende mağaza, sevkiyat bölümü             2,5 milyon TL
SEVEN HILL   Fabrikada zarar                                                                          2,5 milyon TL
RODİ JEANS İkitelli mağazası                                                                               500 bin TL
BOYNER  Prestij Mall’daki mağazasında dekorasyon, ürün zararı ve iş kaybı nedeniyle 2 ay kapalı, hasar hesaplanamadı.
ALTINYILDIZ Prestij Mall’daki mağazasında dekorasyon, ürün zararı ve iş kaybı nedeniyle 4 ay kapalı, hasar hesaplanamadı.
JOKER-MAXITOYS   Prestige Mall’daki mağazasında henüz hesaplanamayan büyük hasar,
mağaza kapalı.
LCW                              Bölge mağazasında hasar
MUYA                             Bölge mağazasında hasar
DAMAT TWEEN               Deposite AVM mağazasında hasar
VESTEL                          Bölge mağazasında hasar
ALTINBAŞ, KOÇAK GOLD, EUROMODA, MAVİ JEANS    Bölge mağazalarında hasar
 
ÖDEMELER ERTELENSİN, DESTEK ESİRGENMESİN
BMD Başkanı Ekrem Akyiğit, bölgede yaşanan sel felaketinin, genel hayata etkili afetler kapsamına alınmış olmasını önemli bir adım olarak niteleyerek, sele maruz kalan bölgedeki markalar ve ticari işletmeler için şu taleplerde bulundu:
 
· Vergi ve sosyal güvenlik ödemeleri belli bir süre ertelenmeli.
· Banka kredisi olan firmaların kredi taksitleri, bankalar tarafından bir süreliğine ertelenmeli.
· Belli bir miktarın üzerinde zarar gören firmalara, zararlarını ve acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere, diledikleri takdirde devlet bankalarından sıfır veya çok düşük faizli kredi sağlanmalı.
· Üretim tesisi veya deposu, yani vazgeçilemez önemdeki işletmesi, eski haline getirilmesi mümkün olmayacak veya uzun sürede eski haline getirilebilecek şekilde zarar gören firmalara, acil sıkıntılarını atlatmak üzere geçici binalar tahsis edilmeli 
· Zarar gören işletmelerde çalışan ve evinin veya çalıştığı işyerinin zarar görmesi nedeniyle ailece sıkıntı içinde olan kişilere, acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardımda bulunulmalı.
· Sigorta şirketlerinin, normal hasar prosedürü dışında daha hızlı davranarak bu firmaların zararlarını bir an önce ödemeleri sağlanmalı.
·Özellikle Halkalı Gümrüğünde ithal veya ihraç edilmek için bekleyen ürünlerin daha fazla zarar görmelerini engellemek amacıyla bulundukları yerden bir an önce kaldırılmaları, bunun için de gümrük memurlarının gerekirse fazla mesai yapmaları sağlanmalı.
 
YARDIMLAŞMA KAMPANYASI BAŞLATILSIN
Ekrem Akyiğit, devletin, sivil toplum ve medya kuruluşları ile ticaret ve sanayi odalarının birlikte hareket ederek, afetin yaşandığı bölgeye yardım kampanyaları başlatmasında büyük yarar bulunduğunu kaydederek, böyle bir ortak yardım kampanyasında BMD olarak yer alabileceklerini anlattı. 
 
“Bu tür destek paketleriyle en azından yaşanan sıkıntıların bir ölçüde katlanabilir boyutlara çekilmesi mümkün olabilecektir” diyen Akyiğit, ticari hayatın devamının toplumsal yaşamı da düzene sokacağını belirtti. Akyiğit sözlerini şöyle tamamladı: 
 
“Sıkıntılı dönemlere ekonominin hareketlenmesi için işletmelerin yaşaması, bireylerin çalışmaları, üretmeleri ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri şarttır. Bütün umudunu bayramda yapacağı işe bağlamış, risk almış, yatırım yapmış olan işadamı için, evine götüreceği parayı düşünen, ailesinin ihtiyaçlarını karşılamayı planlayan işçi için, bayramı yaşamayı düşünen dar gelirli vatandaşlar için en kısa sürede toparlanarak ekonomiyi hareketlendirmek gerekmektedir. 
 
Diğer yandan, işgücü kaybı da dikkate alınmalıdır. Gerek bölgede oturan çalışanların evlerinde gerekse markalarımızın işyerlerinde oluşan hasar işgücünde önemli kayba neden olmaktadır. Bu da üretim kapasitesini düşürmektedir.”
AYDINLATMA METNİ
VERİ SAHİBİ BİLGİ TALEP VE BAŞVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI