Markalar mağaza açmak için Gürcistan’a çıkarma yaptı, Ekonomi Bakanı ve ülkenin lider bankası tam destek verdi

BMD Başkanı Ekrem Akyiğit, Gürcü TBC Bank’ın başkent Tiflis’te 30 milyon dolara inşa ettiği “Tbilisi Central AVM”nin ülkenin en büyük AVM yatırımı olduğunu belirterek, burada elde edilecek başarının bölge ülkelere yayılma noktasında önem taşıdığını söyledi.
 
Türkiye’nin önde gelen markalarını çatısı altında toplayan Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD), Kuzey Irak ile başlattığı bölge ülkelere açılma politikasında ikinci durağı Gürcistan oldu.
 
Aralarında Mavi, Koton, YKM, Collezione, İnci, Kiğılı, Twigy, İpekyol ve Flo’nun da bulunduğu 20 markanın üst düzey yöneticilerinin katıldığı programda,  yüzde 30’luk pazar payı ile Gürcistan’ın en büyük finans grubu olan TBC Bank’ın başkent Tiflis’te inşa ettiği “Tbilisi Central AVM” ziyaret edilerek yetkililerden bilgi alındı.
TBC Bank’ın genel merkezinde Gürcistan Ekonomi Bakanı Zurab Pololikashvili’nin katımlıyla düzenlenen “Tbilisi Central AVM” tanıtım toplantısında konuşan TBC Bank Yönetim Kurulu Başkanı Mamuka Khazaradze, Şubat 2010’da açmayı planladıkları alışveriş merkezinde yatırım yapacak markalara her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Mamuka Khazaradze, Gürcistan’ın ilk modern AVM’si için Türk markalarının ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bizlerin modern perakende sektöründe oldukça yol alan Türk markalarından öğreneceklerimiz var. Bu nedenle Türk markalarını 30 milyon dolara mal olan AVM’mizde görmek istiyoruz. TBC Bank olarak, her türlü finansal işleminizde, taleplerinizde sizlere destek olacağız. Sorunsuz bir ticaret ve işbirliği için ne gerekiyorsa en iyisini yapacağız” dedi.
 
MARKALARIMIZIN GÜCÜ ARTIYOR, ZİYARET TALEBİ YAĞIYOR
BMD Başkanı Ekrem Akyiğit ise Türk markalarının dünyaya açılma sürecinde bölge ülkelerin önemli bir sıçrama noktası olacağını vurgulayarak, bu kapsamda incelemelerde bulundukları Gürcistan’ın bölgenin yükselen yıldızı olduğunu söyledi. Gürcistan’ın Türkiye’nin önemli ticari partnerlerinden biri olduğunu anlatan Akyiğit, şöyle devam etti:
“Türk perakende sektörü olarak Tiflis’in modern organize perakende ile tanışmasında önemli bir misyon üstlenmeyi planlıyoruz. Markalarımızın Gürcistan’a açılmaları yalnızca firmalarımıza ekonomik anlamda bir fayda sağlamakla kalmayacak, Tiflis’te yaşayanlara da dünya perakendesindeki son gelişmeleri ve son trendleri izleme olanağı sağlayacaktır. Gürcistan, bölgemizde vizesiz gidebildiğimiz az sayıdaki ülkelerden biri. Tiflis ise 1.5 milyonluk nüfusu ve hızlı büyüyen ekonomik yapısıyla tüm dünyanın olduğu gibi bizlerinde ilgi odağımızda yer alıyor. Ülkenin en büyük finans grubu olan TBC Bank’ın hayata geçirdiği Tbilisi Central AVM, Türk perakende sektörünün bu ülkeye açılmasında son derece önemli bir girişim olarak dikkat çekiyor. BMD üyeleri, Türkiye’yi yurtdışında temsil edebilecek ve globalleşen dünyanın koşullarına ayak uydurabilecek güce sahip markalardır. Yurtdışına açılan markalarımız doğal olarak kendilerine destek olacak, güvenilir, ciddi ve yatırımının değerine uygun yönetim tarzını benimseyen projeleri tercih ediyorlar. Bu bakımdan, Gürcistan’ın önemli ve güçlü bir yatırımcısı olan TBC Bank, projesini üyelerimiz ile paylaştık.
Türkiye’deki AVM kira bedelleriyle kıyasladığımızda bu ülkede bizlere sunulan rakamlar son derece makul kalıyor. 1980’lerdeki Türkiye’nin pozisyonunda olan Gürcistan’daki  perakende sektörünün çıtasını yükseltirken, pazar hakimiyetimizi sağlayarak, Türk markalarının gücünü artırmayı amaçlıyoruz.”
Ekrem Akyiğit, organize perakende içinde bulunan kurumsal markaların yurtdışı AVM’lerden ilgi gördüğüne dikkat çekerek, “Özellikle bölge ülkelerden ‘biz de AVM yapıyoruz, bizi de ziyaret edin. Yeni ve farklı iş yapış vizyonunuzdan yararlanmak istiyoruz’ yönünde talepler geliyor. Bizlere iletilen pozitif ifadeler, markalarımızın ve sektörümüzün ulaştığı noktayı ortaya koyuyor. Artık bizler için yeni bir iş modeli oluşmaya başladı” dedi.
 
GÜRCÜ EKONOMİ BAKANI: BÖLGENİN YATIRIM ÜSSÜ OLUYORUZ
Gürcistan Ekonomi Bakanı Zurab Pololikashvili de, Dünya Bankası’nın hazırladığı ve ülkelerde iş yapma kolaylığını ölçen endekse göre Gürcistan’ın 2008 yılında bir önceki yıla göre dört basamak yükselerek 11. sıraya çıktığını söyledi.  Pololikashvili, Gürcistan’ın sağladığı vergi kolaylıklarından söz ederek ülkedeki KDV’nin 2012’ye kadar yüzde 18’den yüzde 15’e, gelir vergisinin yüzde 20’den yüzde 15’e düşürüleceğini, emlak vergisi oranının da yüzde 1 olduğunu belirtti. Türkiye’nin, Gürcistan’da yatırım yapan ülkeler arasında üçüncü sırada olduğunu ifade eden Gürcü bakan, Türkiye’den yapılan ithalatta gümrük vergisi alınmadığını, sadece KDV’nin ödendiğini bu verginin de nihai tüketiciye satış yapıldıktan sonra devlet tarafından iade edildiğini dile getirdi. Gürcü Bakan Pololikashvili, Türkiye’den gelecek markalara destek olmak için bakanlığının kapısının sonuna kadar açık olduğunu sözlerine ekledi.
BMD’nin Tiflis’e düzenlediği ziyarete, Mavi, Koton, YKM, Collezione, İnci, Teknosa, Sütaş,  Kiğılı, Twigy, İpekyol, Adil Işık, Afrodit, Efor, Flo,, Herry, Roman, Tepe Home, Tiffany, Vestel, Zen Pırlanta ve ETS Turizm katıldı.
AYDINLATMA METNİ
VERİ SAHİBİ BİLGİ TALEP VE BAŞVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI