Perakendeci Devletten Vergi ve Stopaj Kolaylığı, Mağaza Sahiplerinden Kira İndirimi İstiyor

Türkiye’nin önde gelen markalarını çatısı altında buluÅŸturan BMD, ilk dalgada ‘yedek akçeyi’ bitiren perakendecinin ikinci dalgayı atlatabilmesi için üç maddelik öneri paketi hazırladı

Perakendeci devletten vergi ve stopaj kolaylığı, maÄŸaza sahiplerinden kira indirimi istiyor  

 

BMD BaÅŸkanı Sinan Öncel, salgında ikinci dalga kısıtlamaları baÅŸlarken özellikle cadde maÄŸazalarında perakendecinin kira sorununun devam ettiÄŸini bildirdi. Öncel, “AVM’lerde ciro kirasına geçilmesini, caddelerde ise önümüzdeki Nisan ayı sonuna kadar yüzde 50 kira indirimi istiyoruz. Aynı dönem için devletimizden kiralamalarda KDV ve stopaj oranlarını sıfırlanmasını bekliyoruz. Bu süreçte sorumluluk üstlenen mülk sahiplerinin maÄŸduriyetlerinin de vergi muafiyetleri ile giderilmesini öneriyoruz” dedi.

 

Dünyada yaklaşık 1.4 milyon kiÅŸinin hayatına mal olan salgının Türkiye’yi de vuran ikinci dalgasını kontrol altına almak için öngörülen kısıtlamaların devreye girmesiyle birlikte perakendede yeni ve çok daha zorlu bir dönem baÅŸladı.

 

Türkiye’nin önde gelen markalarını çatısı altında buluÅŸturan BirleÅŸmiÅŸ Markalar DerneÄŸi (BMD), sektörün ikinci dalgayı en az hasarla atlatabilmesi için üç maddelik öneri paketi hazırladı.

 

BMD BaÅŸkanı Sinan Öncel,  perakende sektörünün birinci dalgada ‘yedek akçeyi’ tükettiÄŸinin altını çizdi. Sektörün daha ilkinin hasarını telafi edemeden ikinci dalga ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Öncel, ÅŸöyle devam etti:

 

YENÄ° KISITLAMALARIN PERAKENDE TÄ°CARETE OLUMSUZ YANSIMALARI OLACAK

“Perakende sektörü ve esnaf, açığı nasıl kapatacağını düÅŸünürken yeni kısıtlamalarla karşı karşıya kaldık. Çalışanlarımız ve müÅŸterilerimiz baÅŸta olmak üzere insanlarımızın can güvenliÄŸini korumaya yönelik kısıtlamaları elbette destekliyoruz. Ne yazık ki bu kısıtlamaların perakende ticarete olumsuz yansımaları olacak. Biz her zaman olduÄŸu gibi sürecin en az hasarla atlatılabilmesi için ‘adil ticaret’ ilkesi çerçevesinde tüm paydaÅŸların sorumluluk üstlenmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Ä°ÅŸte bu ilkeden hareketle bir öneri paketi hazırladık. Üç maddeden oluÅŸan önerilerimiz ÅŸöyle:

  • AVM’lerde gerekirse bazı kategoriler için sözleÅŸmelerdeki oran yükseltilerek ciro kirasına geçilmeli. Cadde maÄŸazalarında ise en az yüzde 50 kira indirimi yapılmalı.  
  • Kiralamalarda KDV ve stopaj önümüzdeki Nisan ayının sonuna kadar sıfırlanmalı.
  • Bu süreçte perakendeci ile birlikte sorumluluk üstlenen mülk sahiplerinin maÄŸduriyetleri vergi muafiyetleri ile giderilmeli.

 

ÖDENEMEYEN ÇEKLER Ä°ÇÄ°N DÜZENLEME BEKLÄ°YORUZ

Salgının ilk döneminde en büyük darbeyi restoran, lokanta ve kafe gibi iÅŸyerlerinin aldıklarını hatırlatan Sinan Öncel, hasarın ikinci dalgada daha da büyümesinden endiÅŸe duyduklarının altını çizdi.

 

Öncel, “BaÅŸta Yeme içme sektöründekiler olmak üzere üyelerimiz vadesi yaklaÅŸan çeklerini nasıl ödeyeceklerini düÅŸünüyorlar. Bu konuda bir düzenlemenin  piyasaları önemli ölçüde rahatlatacağına inanıyoruz. Ayrıca sigorta prim borcu faizleri perakendeci ve esnaf için ek bir yük oluÅŸturuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bu konuda bir düzenleme ile sektöre nefes aldıracağını ümit ediyoruz.

 

Sinan Öncel, insanlar için aynı zamanda dinlenme ve sosyalleÅŸme alanı olan restoran, lokanta ve kafelerin kapanmasının perakendenin tümünde ciroları olummsuz etkileyeceÄŸini sözlerine ekledi.

AYDINLATMA METNÄ°
VERÄ° SAHÄ°BÄ° BÄ°LGÄ° TALEP VE BAÅžVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI