Perakendenin Yüzde 60’ı Ciroyu Toparladı Yüzde 40’ında ise Salgın Sıkıntısı Sürüyor

Üyeleri arasında yaptıkları anketlerle organize perakende sektörünün aylık röntgenini çektiklerini bildiren BMD Başkanı Sinan Öncel:

Perakendenin yüzde 60’ı ciroyu toparladı yüzde 40’ında ise salgın sıkıntısı sürüyor

 

Ekim ayında AVM mağazalarında geçen yılın cirosunun yüzde 80 ve üzerini yakalayan BMD üyesi firmaların yüzde 58’e ulaştığını bildiren Sinan Öncel, “Cadde mağazalarında ise oran yüzde 63’e çıktı. Sonuçlar moralimizi biraz olsun yükseltmekle birlikte ‘kritik eşik’ olarak gördüğümüz yüzde 80 ciroyu yakalayamayan mağazalar için tehlike çanları çalıyor” dedi.

 

Türkiye’nin önde gelen markalarını çatısı altında bulunduran Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), üyeleri arasında yaptığı anket çalışmaları ile perakende sektörünün nabzını tutmaya devam ediyor. BMD’nin Ekim ayı anketinde geçen yıla göre AVM mağazalarında cirosu yüzde 80’in üzerine çıkan üye firmaların oranı yüzde 58’e, cadde mağazalarında ise yüzde 63’e ulaştı. Ankette e-ticaret cirosu geçen yıla göre yüzde 200’ü aşan üyelerin oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi.

 

BMD Başkanı Sinan Öncel, Ekim ayı anketini dernek çatısı altındaki 424 markadan 342’sini bünyesinde barındıran 64’ü hazır giyim, 24’ü ayakkabı olmak üzere toplam 133 üye firmanın katılımı ile gerçekleştirdiklerini bildirdi. Ankete göre Ekim ayı cirolarında Eylül’e göre ciddi bir toparlanma gözlemlediklerini anlatan Öncel, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

MAĞAZA CİROLARINDA GEÇEN YILA GÖRE EN AZ YÜZDE 15 ARTIŞ OLMASI GEREKİRDİ

 

 “Eylül’de AVM mağazalarında geçen yılın cirosunun yüzde 80 ve üzerini yakalayan üyelerimizin oranı yüzde 38 iken Ekim’de yüzde 58’e ulaştı. Cadde mağazalarında ise oran yüzde 51’den 63’e çıktı. Önceki ay ile kıyasladığımızda Ekim cirolarında kayda değer bir yükselme var. Ciro için ‘kritik eşik’ olarak gördüğümüz yüzde 80’in üzerine çıkan üyelerimizin sayısındaki artış bizim için olumlu bir gelişme. E-ticarette de salgınla birlikte başlayan yükseliş trendi devam ediyor. Üye firmalarımızın yüzde 56’sının e-ticaret cirosunda geçen yıla göre yüzde 100 ve üzerinde, yüzde 20’sinin ise yüzde 200’ün üzerinde artış dikkat çekiyor. Sonuçlar moralimizi yükseltmekle birlikte üyelerimizin yüzde 38’inin AVM mağazalarında, yüzde 29’unun ise cadde mağazalarında hâlâ yüzde 80 ciroyu yakalayamadıkları görülüyor. Bir başka ifade ile organize perakendenin yaklaşık yüzde 40’ında sıkıntı devam ediyor. Oysa enflasyon ve maliyet artışlarını dikkate aldığımızda mağaza cirolarında geçen yıla göre en az yüzde 15 artış olması gerekirdi. Bu hesapla yüzde 80 ciroya ulaşan bir mağazanın gerçekte yüzde 35’lik bir kaybı olduğunu görüyoruz.” 

 

 

CİROSU ZORUNLU GİDERLERİ BİLE KARŞILAYAMAYAN MAĞAZANIN AÇIK KALABİLMESİ ZOR

 

Perakende sektörünün çok düşük kâr marjları ile çalıştığını hatırlatan Öncel, cirolarda kategorilere ve mağazanın bulunduğu bölgeye göre de önemli farklar olduğunun altını çizdi. Öncel, “Zorunlu giderleri bile karşılayamayan bir mağazanın uzun süre açık kalabilme şansı bulunmuyor. İstihdamı da tehdit eden sıkıntının aşılabilmesi için tüm paydaşların ‘adil ticaret’ ilkesi çerçevesinde sorumluluk üstlenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

 

AYDINLATMA METNİ
VERİ SAHİBİ BİLGİ TALEP VE BAŞVURU FORMU
ÇEREZ POLİTİKASI